Tjänster

Holgerssons Golvservice utför dammfri golvslipning med ytbehandling, reparationer och golvläggning till både privatpersoner och företag. För privatpersoner med rätt till ROT-avdrag ges 30% avdrag av arbetskostnaden, läs gärna mer om ROT-avdraget på Skatteverkets hemsida.

LÄS MER
FÖRNYA DITT GOLV

Golvslipning

Går ditt golv att slipa?

Ja, med stor sannolikhet! Men låt oss reda ut några olika begrepp först. Varje golv är unikt och har olika förutsättningar beroende på ålder, slitage, material och tidigare underhåll.

Allmän information om golvslipning

Vid golvslipning går man från grövre slippapper till finare för ta bort tidigare ytbehandling och sedan ge en så fin yta som möjligt. Hur lång tid arbetet tar avgörs bl.a på hur hårt den tidigare ytbehandlingen sitter och antal kvadratmeter som ska slipas. Sedan får man lägga på torktiden av den valda ytbehandlingen.

Dammfri slipning

Mina jobb utförs alltid med så kallad dammfri golvslipning. Mängden damm beror på hur bra maskinerna tar upp dammet och dammsugarens kapacitet. Med det sagt är det svårt att garantera ett helt dammfritt resultat. Därför är det viktigt att värdefulla föremål längs väggar är undanplockade.

Parkett - massivt trä

Parkettgolv är bland de vanligaste golven i våra hem i Sverige. Där finns olika typer av parkett, dels skiljer sig mönstren som t.ex. löpande stavar efter varandra eller som fiskbensparkett eller fransk parkett m.fl. Stavarna i parkettgolvet kan vara av massivt trä som sitter fast med spik eller lim. Massiva trägolv finns i många äldre bostäder och kan slipas flera gånger om.

Parkett - lamell

Ett lamellparkettgolv är uppbyggt av tre skikt trä och kan därför inte slipas lika många gånger som ett massivt trägolv. Lamellparkett i nyskick har ofta minst 2,5 mm slitskikt (som är översta skiktet som vi slipar). Ett sådant golv går att slipa ca tre gånger under sin livslängd. Parkettgolv är ofta utav ek eller ask.

Tips! Ibland kan man se intill rören vid ett element vad det är för golv och hur mycket slitskikt som finns kvar.

Bräd- & plankgolv

Brädgolv eller plankgolv är ofta av träslag som gran & furu. Plankgolv är något dyrare att slipa än parkettgolv. Det beror delvis på dess ojämnhet och att det är av ett mjukare träslag. Dessa är också av massivt trä vilket gör att de oftas går att slipa flera gånger.

Fanér & Laminat

Fanér- och laminatgolv går tyvärr inte att slipa då de har ett för tunt slitskikt eller består av plastmaterial.

Vilket golv har du?

Det finns många fler varianter av trägolv och träslag än ovan nämnda. Är du osäker på vad det är för golv du har eller vilken ytbehandling du önskar så bokar vi in en besiktning och ser vad vi kan göra.

När bör golv slipas?

Ett trägolv bör slipas vart 10-15 år men på tex. kommersiella ytor kan det krävas tätare mellan underhållet och slipningar.

Förutom slipning av golv erbjuds även slipning av trappor, trädäck, diskbänkar av trä eller liknande ytor.

Boka en tid för ditt golv
Kontakt
SKYDDA DITT GOLV

Ytbehandling

Lack, olja eller hårdvax?

Precis som det finns olika trägolv så finns det flera ytbehandlingar att välja mellan. Vilken behandling som lämpar sig bäst är inte självklart. Det första du bör fundera över är:

  • Hur mycket slitage kommer ditt golv utsättas för? När vi vet det kan vi bestämma vilken ytbehandling som lämpar sig bäst.
  • Hur mycket struktur vill du uppleva när du betraktar ditt golv?
  • Hur vill du att ditt golv ska se ut? Ska det exempelvis vara matt eller blankt yta? Ska det vara pigmenterat eller naturellt?

Det kan skilja sig lite mellan fabrikat men generellt kan man summera ytbehandlingarna så här:

Lack

Lack är den ytbehandling som är starkast mot slitage, kräver minst underhåll och är de golv som är mest lättstädade.

Olja

Oljans fördelar är att den ger ett väldigt varmt och levande intryck. Mycket av träets ådringar och färg görs synliga. Oljade golv är känsliga för vatten men skulle det bli någon skada eller märke kan man lätt punktbehandla just det området.

Hårdvaxolja

Hårdvaxolja har en kombination av egenskaperna från lack och olja. Den ger ett intryck precis som oljan där strukturen av träet hävs fram men den ger ett mer slitstarkt skydd som tål vatten bättre än vad oljan gör. Dock kräver både oljade och hårdvaxoljade golv mer underhåll än golv med lack.

Pigmentering

Pigmentering, infärgning, laserat eller betsat – ja det kan benämnas på flera sätt. Jag säger pigmenterat till allt som gör att golvet skiljer sig från hur det hade blivit med enbart naturell lack, olja eller hårdvaxolja. Lasering eller lasyr menas i princip att man lägger pigment ovanpå träets yta medan betsen tränger ner i träet. Likt lacken som lägger sig ovanpå träet som ett skydd medan oljan tränger sig ner.

Skurgolv

Skurgolv är en annan ytbehandling av just plankgolv. Vissa väljer att luta golv för att blekna golvet och för att på så vis nå effekten av ett golv som länge behandlats med såpa dvs. ett skurgolv. Ett nyslipat skurgolv behandlas med upp till fem behandlingar av linoljesåpa för att bygga upp ett skydd. Sedan bör det skuras 1-2 gånger om året. Jag rekommenderar att undvika en quick fix som lut och istället ge sitt skurgolv sin dedikerade kärlek. Med tiden blir det lättare att underhålla och ser väldigt vackert ut.

LAGA DITT GOLV

Reparationer

Jag utför diverse reparationer av golv. Det kan röra sig om limma eller byte av stavar i ett parkettgolv eller plankor i ett plankgolv. Med tiden kan det av rörelser bildats glipor i parketten som kan spacklas igen innan man ytbehandlar. I vissa fall kan jag även punktbehandla ytbehandlingar som tagit skada. Varje reparation är unik så kontakta mig gärna så får vi undersöka en lösning för just ditt golv.

Jag erbjuder även slipning av slitna trappor, trädäck och diskbänkar av trä.

KONTAKT

Priser

Här är några prisexempel för golvslipning med ytbehandling per kvadratmeter. Du som privatkund ansvarar för att ta reda på om du har rätt till ROT-avdrag. Läs mer om ROT-avdrag härGäller det företag eller ifall du har andra önskemål så kontakta mig gärna för en offert.

Parkettgolv
Ditt pris, inkl. moms efter ROT-avdrag*.

LACK

Slipning och behandling med lack (2-3 appliceringar).

229 kr/kvm


OLJA

Slipning och behandling med olja.

249 kr/kvm


HÅRDVAXOLJA

Slipning och behandling med hårdvaxolja.

259 kr/kvm


Bräd- & plankgolv
Ditt pris, inkl. moms efter ROT-avdrag*.

LACK

Slipning och behandling med lack (2-3 appliceringar).

239 kr/kvm


OLJA

Slipning och behandling med olja.

279 kr/kvm


HÅRDVAXOLJA

Slipning och behandling med hårdvaxolja.

299 kr/kvm


* Etableringsavgift & eventuell milersättning tillkommer på fakturan. Minsta debitering 20 kvm.

Reparation av golv och vård av övriga träytor

Reparationer av golv och slipning/behandling av övriga träytor (såsom trappor, trädäck, diskbänkar m.m.) offereras efter besiktning. Hör gärna av dig om du vill veta mer!

BE OM OFFERT
Prisexempel

För att ge dig en bättre uppfattning om hur mycket din renovering kan kosta, har jag sammanställt olika prisexempel på vanliga uppdrag. Klicka på knapparna nedan för att läsa mer!

GOLVSLIPNING I
ESLÖV
Se prisexempel
GOLVSLIPNING I
LUND
Se prisexempel
GOLVSLIPNING I
MALMÖ
Se prisexempel
GOLVSLIPNING I
LANDSKRONA
Se prisexempel
GOLVSLIPNING I
SKANÖR/FALSTERBO
Se prisexempel