Tips & Råd

Golv får stå ut med mycket. Du ska leva, leka, arbeta eller på andra vis umgås på det. Golvet kommer att slitas och det är helt naturligt. Här följer några goda råd om hur du tar hand om ditt trägolv och undviker onödigt slitage.

LÄS MER
MÖBELTASSAR ÄR DIN VÄN!

Skydda mot repor

Om du har möbler som du ofta flyttar eller som är tunga så är mitt första råd att enkelt skydda golvet med ett par möbeltassar. Tassar i metall är inte att rekommendera.

VÅRDA DITT GOLV

Städ & Underhåll

Håll det torrt & rent

Oavsett ytbehandling så är det bra att torrmoppa eller dammsuga golvet från eventuellt grus eller smuts istället för att skura med vatten.

Undvik fukt & kemikalier

Begränsa vattenmängden och kemikalier när du städar och använd inte för varmt vatten. Det är också rekommenderat att begränsa hur mycket golvet utsätts för fukt vid t.ex. en balkongdörr. 

Avlägsna fläckar

Beroende på ytbehandling kan metoden variera för hur du bör avlägsna fläckar och stänk. Ett generellt råd är att använd vatten i en väl urvriden trasa innan fläcken hinner torka in.

Följ tillverkarens råd

Använd de råd som ges till just din ytbehandling, precis så som tillverkarna rekommenderar. Vägledning kan enkelt hittas på tillverkarenas hemsidor.

Underhållsolja vid behov

En ytbehandling med hårdvaxolja ska efter rengöring underhållas med underhållsolja enligt tillverkarens rekommendationer. Med underhållsolja kan man eventuellt avlägsna friktionsmärken.

Såpa för oljade golv

För ett oljat golv används såpa enligt tillverkarens rekommendation, alternativt underhållsolja. Grundolja eller underhållsolja kan användas vid punktreparationer.

FÖRBEREDELSER

Inför golvslipning

För att kunna göra ett bra jobb måste jag kunna arbeta fritt. Det är därför av vikt att du läser och genomför nedan före arbetet påbörjas.

  • Töm rummet på möbler och andra föremål som står på golvet. Städa sedan av golvet.
  • Ta bort allt från väggar och hyllor som du värdesätter.
  • Avlägsna ev. golvlister, kvartsstavar och socklar. Om de tas bort efter ett golv har blivit lackat kan det uppstå en limeffekt som gör dem svåra att ta bort, vilket kan skada golvet.

Det är enligt golvbranschens riktlinjer kunden som ansvarar för att allt avlägsnas från arbetsytan om inget annat avtalas.

EFTER GOLVSLIPNING

När kan du använda rummet igen?

Generellt ska du vänta minst 24-48 timmar innan du möblerar golvet beroende på ytbehandlingen. Det kan dock gå att beträda tidigare än så.

Med ett nybehandlat golv bör man inte bjuda hem på fest förrän det har härdat klart efter ca. två veckor. Under den tiden bör man inte heller våtmoppa golvet. Mattor eller liknande som täcker golvet bör inte heller läggas på förrän cirka 14 dagar. Ifall ni är igång med renovering och målar så ska man tänka på att det samma gäller skyddspapper. Om man verkligen måste så vänta 72h efter ytbehandlingen applicerats med att lägga på skyddspapper, avlägsna pappret så snart ni är klara med arbetet.